DO IT YOURSELF!

Els mestres, pares, educadors, hem de ser inventors imaginatius.

Sovint busquem propostes i agafem idees d’aquí i d’allà per crear el nostre imaginari.

Si busques un conte científic i no el trobes, sempre pots crear -lo tu, t’animes?

Som-hi! crearé el meu propi conte, per on començo?

Per començar, cal sel·leccionar  el  concepte científic que volem treballar. És necessari buscar informació en fonts de confiança (wikipèdia pot ser una bona eina, però considero que cal també contrastar amb altres fonts). 

Un cop decidit, us proposo que feu una pluja d’idees, que penseu i barrineu per acostar-vos des de molts punts de vista diferents, i que busqueu sempre, les visions més senzilles i atractives. El que volem és un conte, no només una explicació científica.

I després?

Cadrà treballar segons les 3 parts fonamentals dun conte:

PRESENTACIÓ – NUS – DESENLLAÇ

PRESENTACIÓ:

Cal definir els elements de la història: els personatges, l’espai, el temps…

Aquí posem en situació al lector, mostrem el l’imaginari de la història.

Els personatges poden ser persones o animals que realitzen accions, o podem animar altres conceptes perquè actuïn, com en el cas d’una roca.

NUS:

Per definir el desenvolupament del conte cal establir els esdeveniments i la seva evolució (què passa i quan passa), així com l’estructura que li volem donar a la història i l’estil de la narració (present, passat, narrador en primera o tercera persona, etc.).

Es molt important generar una situació problemàtica que calgui resoldre (algú es perd, arriba el llop, etc.).

Si parlem de ciència aquí es planteja una pregunta o curiositat (per exemple, com és que surt l’Arc de Sant Martí quan plou i fa Sol?) que els protagonistes tractarien de resoldre

DESENLLAÇ

A la part final del conte cal desfer el nus; resoldre el problema que s’ha desenvolupat i arribar a una nova situació; un “final feliç”.

En relació als contes científics aquí s’arriba a la resposta de la pregunta plantejada, tot i que caldrà tenir molta cura en l’adaptació de les idees a desenvolupar. No cal fer una “explicació” freda o tènica, sinó que podem abordar la recerca de la resposta a partir d’una aventura, un diàleg, un somni, etc.

També podem crear finals que deixin a l’aire noves preguntes i que ens permetin seguir treballant el concepte científic.


Recursos:

Podem trobar molts manuals a la xaraxa sobre l’escriptura i la creació de contes.

Us recomano especialment un manual creat per Gemma Lienas, Mireia Lienas i Ruth Ribó com a recurs del Concurs de Fem contes de ciència que proposa Educaixa de l’ obra social “La Caixa”

MANUAL EN PDF

 És força interessant també el decàleg de recomanacions per  crear un relat el·laborat per al concurs de relats Inspiraciència:

 1. No tinguis pressa per escriure. Amb presses no es va enlloc. Llegeix, observa, escolta, pren notes.
 2.  Abans d’escriure pensa com vols que sigui el teu relat: els personatges, el lloc, el temps, com vols que comenci, com vols que acabi.
 3. Escriu, escriu, escriu. Ara, no jutgis el que escrius: si és bo o no, si té gràcia o no. No et preocupis, ja tindràs temps de fer-ho!
 4. Intenta evitar els tòpics i els llocs comuns. Sigues original i agosarat. Com? Parla d’allò que coneixes, amb sinceritat.
 5. Brevetat. Thèkhov deia que la brevetat és germana del talent. Això encara és més cert en el relat curt. No t’allarguis en descripcions, diàlegs i ornaments
 6. Mantén l’atenció del lector. Dosifica la informació, les sorpreses, els girs de la història. Que el lector no perdi l’interés!
 7.  Tingues cura del final. Molts relats comencen bé però es desinflen al final. Perquè no estan a l’alçada del que han promès. Per tant, pensa com vols que acabi el teu relat, fins i tot abans de començar-lo a escriure.
 8. Deixa reposar el text uns dies.
 9. Ha arribat l’hora de revisar el text amb ulls crítics. Treu tot allò que és sobrer, que no et convenç, que no funciona. No tinguis por de retallar. Ja veuràs com millora el text!
 10. Ja pots enviar el relat a http://www.inspiraciencia.es. Alea jacta est! La sort està llançada! Que guanyi el millor!

DECÀLEG EN PDF

Us animeu a començar la vostra pròpia biblioteca? Gaudireu descobrint el vostre potencial creatiu!


 

4 thoughts on “DO IT YOURSELF!

 1. Retroenllaç: Concurs de relats científics Inspiraciència | CONTES I CIÈNCIA

 2. Retroenllaç: El temut esternut (Anna Patata) | CONTES I CIÈNCIA

 3. Retroenllaç: Concursos de contes i relats científics | CONTES I CIÈNCIA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s