La promesa del renacuajo (Jeanne Willis i Tony Ross)

Aquest conte és per a mi un dels més especials. Aquest es podria dir, ha estat la  llavor del projecte Contes i Ciència, i el vaig descobrir gràcies a  una ponència de la fantàstica Conxita Màrquez  a unes Jornades sobre Educació a Vic.

Llavors començava a descobrir el món de l’educació infantil, i la lectura d’aquesta història va sembrar en mi un interés especial pels contes que ara intento reflectir aquí. M’agrada llegir-lo a classe per a fer entendre la idea de barrejar literatura, ciència i aprenentatge. Espero que us agradi tant com a mi!

la promesa del renacuajo

Aquest llibre, que s’ha de llegir en vertical a diferència del format tradicional, explica una història d’amor impossible entre una eruga i un capgrós que s’estimen moltíssim i que es prometen no canviar mai. Evidentment, el temps (sempre el temps!) els hi juga una mala passada i el seu amor troba un entrebanc darrere un altre  fins el final, del tot inesperat, però que jo trobo magnífic.


 CONCEPTES CIENTÍFICS que es poden treballar en aquest conte:

 • CANVI: la gran idea del canvi! En aquest conte es fa ben evident a través de la metamorfosi dels dos protagonistes. També s’observa com canvia el paisatge  i com van passant les estacions. Tanmateix, els protagonistes prometen no canviar mai…  Algú pot prometre tal cosa?!
 • CICLE DE LA VIDA: la vida dels éssers vius es basa en tres esdeveniments fonamentals: naixement,  reproducció i mort. Aquest conte ens mostra part de la vida d’una eruga i un capgrós. 
 • METAMORFOSI: alguns éssers vius, com els elefants o els humans, nèixen desenvolupats i durant la seva vida crèixen d’una manera continua, però altres, com els  invertebrats o els amfibis creixen passant per etapes en les que la seva aparença és ben diferent, diem que fan la metamorfosi.
 • CAPGRÓS: un dels progagonistes és un capgrós, que neix d’un ou, amb el temps desenvolupa potes, perd la cua i creix fins convertir-se en una eixerida granota.
 • ERUGA: l’altre animalot és una eruga també nascuda d’un out, que creixerà fins a tancar-se a la seva crisàl·lida i fer el canvi a una meravellosa papallona.

renacuajo jeanes willis


PROPOSTES PER A L’AULA:

INFANTIL:

 • Sobre la metamorfosi: tractar si és cert o no que la granota pugui prometre que no canviarà mai. També sobre si la papallona pot enfadar-se perquè el capgrós canvia; debatre què respon a la voluntat dels personatges i què no.
 • Veure la diferència entre el creixement d’un amfibi o insecte i un altre tipus d’animal que no fa la metamorfosi.
 • Observar el pas del temps a les il·lustracions i les estacions i comprovar com el cicle de la vida s’adapta a aquestes diferents etapes de l’any.
 •  Evidentment és una proposta fantàstica per iniciar, o per tancar una activitat de criança de capgrossos o erugues de seda (que no cucs!) a l’aula, activitats molt enriquidores i amb molt de suc que poden anar més enllà d’una simple obervació.

erugues de seda


PRIMÀRIA: podem seguir desenvolupant la idea de metamorfosi a Primària:

 • Un cop consolidades les idees, és quan serà adequat introduir el vocabulari nou: metamorfosi, crisàl·lida i altres paraules tècniques que no caldria utilitzar fins que no sorgeixi la necessitat a l’aula.
 • Podem enllaçar el tema del creixement amb el de la nutrició i també amb el de cadena alimentària, tots relacionats dins la idea de cicle de la vida.
 • Treballar altres tipus d’insectes que fan la metamorfosi (saltamartins, escarabats…) o amfibis (serps, gripaus…)
 • Treballar el concepte d’exoesquelet en els insectes i de la capacitat que tenen per desprendre’s de la muda en cada canvi d’etapa. També se’n poden fer observacions i búsqueda en el camp en l’època adequada.

TROBA EL CONTE A:

La promesa del renacuajo, Jeanne Willis i Tony Ross , RBA LIBROS, 2007


One thought on “La promesa del renacuajo (Jeanne Willis i Tony Ross)

 1. Retroenllaç: Així va ser: taller Contes i Ciencia a Va de Cuentos | CONTES I CIÈNCIA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.