La curta història d’una gota (Beatrice Alemagna)

La curta història d’una gota va ser la meva compra inevitable a la Fira del Conte de Medinyà, quan vaig fullejar els llibres del petit estand de l’Editorial Tramuntana.

curta història d'una gota

Vaig trobar que era un gran llibre, i mai millor dit perquè es presenta en gran format, perfecte per a llegir en grup.  A més, té elements que ajuden a la seva narració davant els petits, com les frases repetides i frases que permeten la mímica i el moviment.

A cada pàgina trobem el text, amb una lletra grossa, per una banda, i a l’altra una il·lustració en gran format on les gotes són representades a través de múltiples textures en mons imaginaris.

gota d'aigua

Aquest conte ens parla de la història d’una gota d’aigua que surt d’una aixeta i de les aventures que ha de viure en el seu camí. També ens parla de les coses més efímeres que no arribem a veure.

CONCEPTES CIENTÍFICS que es poden treballar en el conte:

 • CONCEPTE DE GOTA: la protagonista és una gota que viatja deixant-se portar pers camins insospitats. El conte ens ajuda a introduir el concepte d’aigua com a matèria i el de gota. És una gota una part de l’aigua? Com és una gota?
 • MOVIMENTS DE L’AIGUA: l’aigua com a fluid que es mou continuament.
 • PROCEDÈNCIA DE L’AIGUA: la història es basa en el viatje d’una gota, i per tant ens ajuda a qüestionar-nos d’on ve l’aigua potable i on va a parar.
 • CANVIS D’ESTAT: l’aigua s’asseca o s’evapora en contacte amb l’aire o quan apliquem calor. L’aigua, a vegades és efímera, o no? on va a parar?

PROPOSTES PER A L’AULA :

INFANTIL: un viatge acompanyant a aquesta gota ens pot ajudar a entendre millor com és l’aigua i com es mou. Algunes preguntes interessants que podem promoure entre els més petits són:

 • Què és una gota? Com és? L’aigua i la gota són el mateix? d’acord, parlem de gotes, però què són? rumiem sobre la diferència entre un fil d’aigua i una gota. Promovem el pensar que una gota és una part petita d’aigua. Sempre tendeixen a ser arredonides i en forma de llàgrima. Aquesta primera qüestió ens planteja, quasi inevitablement, experimentar amb l’aigua i provar de “partir-la” i crear gotes. 
 • D’on ve la gota? Tota l’aigua ve del mateix lloc? per debatre els llocs que coneixem on podem trobar aigua i intentar rumiar d’on prové la que raja de l’aixeta.
 • On va? Per on passa l’aigua? tota l’aigua acaba al mateix lloc? seguim rumiant sobre els camins de l’aigua.
 • Què vol dir que l’aigua s’asseca? em d’intentar fugir de la idea que l’aigua desapareix per art de màgia. Pensem sobre on va a parar l’aigua un cop s’asseca. Aquestes tres preguntes estan relacionades, doncs ens porten a parlar del cicle de l’aigua.

gotes aigua

PRIMÀRIA: aquesta història en emmarca en una situació ideal per parlar sobre el moviment de l’aigua coma fluid i el cicle de l’aigua:

 • Què és una gota? podem partir una gota? Com de petita podem fer l’aigua? la idea de gota ens pot fer rumiar sobre l’estructura interna de l’aigua, especialment de l’aigua líquida. La seva forma arredonida ens pot introduir el concepte de tensió superficial.
 • Pot aturar-se l’aigua en el seu camí? aquest viatje imparable de la gota ens mostra com l’aigua tendeix a fluir. Podem enllaçar llavors la lectura amb l’experimentació amb l’aigua per circuits o altres propostes que ens mostren com es mou i perquè.
 • D’on ve l’aigua potable? On va a parar? tota acaba al mateix lloc? com anteriorment s’ha proposat, podem imaginar l’origen i el final del viatje que no surten al llibre. Això ens porta a parlar de rius i depuradores, de la diferència entre aigua potable i no potable.
 • Per què s’asseca l’aigua? Sempre ho fa? Aquestes preguntes ens permeten deselvolupar la idea d’evaporació i canvi d’estat, de nou relacionades amb el cicle de l’aigua.

TROBA EL CONTE A:

gota aigua

2 thoughts on “La curta història d’una gota (Beatrice Alemagna)

 1. Retroenllaç: La Ola (Suzy Lee) | CONTES I CIÈNCIA

 2. Retroenllaç: Glú, el viatge d’una goteta d’aigua (Xavi Basté i Nona Umbert) | CONTES I CIÈNCIA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.