Polvo de roca (Nono Granero i Géraldine Alibeu)

Tinc el plaer de presentar-vos un conte geològic! Polvo De Roca A buen paso

Es tracta de Polvo de Roca, un conte del tirititer Nono Granero; subtil, tendre i emotiu, a pesar de les seves il·lustracions polsoses i de tons grisos i blancs. Géraldine Alibeu aconsegueix dónar emocions, amb la major senzillesa, a una roca que vol veure el món, mentre un geòleg capficat amb el seu martell finalment l’aconsegueix ajudar. Aquesta és una bonica història que despertarà el nostre esperit explorador, i potser també les ganes de descobrir nous indrets d’arreu del món. És a més a més, i per això ens interessa també, una excel·lent eina per descobrir les roques i els canvis que pateixen.


CONCEPTES CIENTÍFICS que es poden treballar:

 • GEÒLEG/A: persona que estudia la Terra, la seva composició i característiques i la seva evolució al llarg del temps.
 • ROCA: què és una roca, on es pot trobar i com arriba allà.
 • CANVIS: canvis que pot patir una roca amb el temps, a partir de diversos processos. Sovint trobem la idea (molt arrelada) de que les roques sempre han estat igual i no canvien, però hi ha molts processos que les modifiquen.
 • EROSIÓ: trencament i desgast d’una roca en aquest cas, una martellada!
 • TRANSPORT: agents dinàmics com l’aigua o l’aire poden mobilitzar fragments de roca. polvo de roca geoleg

PROPOSTES PER A L’AULA:

INFANTIL: sobre el personatge del geòleg i de roca:

 • Què és un geòleg? Quina és la seva feina? En coneixem algun? Els geòlegs estudien com es formen les muntanyes, perquè a vegades s’hi troben fòssils al cim, com es formen les roques que hi trobem a l’entorn… Tracten, si més no, de descobrir quina ha estat la història de la Terra llegint entre les “pàgines” del registre geològic.
 • On es troben roques? només hi ha a les muntanyes? Les roques són a tot arreu, a vegades amagades sota una capa humida i plena d’arrels (el sòl), altres nues com a les zones de muntanya. Les roques es poden formar per processos diversos i podem aprendre a descobrir com i quan es formen, si aprenem a “llegir-les” i diferenciar-les.

Els processos geològics són complexos i difícils de reproduir a l’aula, per l’escala temporal tan i tan gran en que ocòrren. això no implica, però, que no sentim curiositat per entendre com arriba una roca al cim d’una muntanya, o perquè hi ha de diferents tipus. Si tenim inquietuds, per tant, cal atendre-les i rumiar-hi! PRIMÀRIA: podem seguir desenvolupant les idees esmentades, i a més, tractar el concepte de canvi:

 • Què li passa a una roca quan es trenca? Com de petits poden ser els troços de roca? Les roques pateixen canvis continuament. A vegades tan lentament que no ens adonem (per exemple per l’acció de l’aigua de la pluja) i avegades ràpidament com quan es trenquen per un cop. Les roques tendeixen a trencar-se i alterar-se quan l’aigua, l’aire, la temperatura, el gel, els animals… l’afecten i li treuen algun element, la debiliten, la disolen o la trenquen. D’aquesta manera es generen trocets cada vegada més petits, o formes tan curioses com les de Montserrat!
 • Pot el vent endur-se-les volant? Fins on? Qui transporta aquest pedaços? L’aire, l’aigua i el gel són els principals agents que mouen els troços de roca. Fins on? sempre avall! Fins que baixi la velocitat, i el granet quedi parat en un riu, una platja, una plana o el mar.
 • I què passa després? Aquests granets, quan s’acumulin i es compactin a certa profunditat, crearan noves roques! Ens trobem doncs, descobrint un cicle que genera i destrueix roques.

polvo de roca


TROBA EL CONTE A:

– Editorial A Buen Paso

polvo de roca alibeu

One thought on “Polvo de roca (Nono Granero i Géraldine Alibeu)

 1. Retroenllaç: La Roca (Jorge Luján, Chiara Carrer) | CONTES I CIÈNCIA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.