L’erugueta goluda (Eric Carle)

 Hi havia una vegada una eruga que tenia molta, molta gana!

erugueta

“Una nit, sota la llum de la lluna, hi havia un ou molt petit, que reposava damunt d’una fulla…” 

Així comença aquest conegut conte de l’autor Eric Carle, que com sempre, acompanya les seves històries d’una il·lustració de colors vius i gruixudes pinzellades. Com altres contes seus, el protagonista és un animal, en aquest cas una erugueta que només sortir de l’ou, ja corre famolenca entre les pàgines per portar-se a la boca tot allò que troba. Què li passarà després de menjar tant? Aquí trobarem una història senzilla per entendre la metamorfosi i el cicle de la vida.

Aquest és un llibre molt utilitzat a l’escola i a casa, una història senzilla contada a bon ritme que a més, ens mostra de forma seriada els nombres, els colors i els dies de la setmana.


CONCEPTES CIENTÍFICS que es poden treballar en aquest conte:

  • ERUGA: una eruga és l’estadi inicial d’un insecte: la papallona. Es tracta d’un animal allargassat, amb moltes potes, sobre les quals oneja el seu lllom per desplaçar-se. Sovint té pèls i s’alimenta de fulles per engreixar-se. Quan ja és suficientment gran, construeix un capoll on es tanca per fer un gran canvi i convertir-se en papallona (compte: cuc i eruga no són el mateix animal).
  • PAPALLONA: dins el capoll, l’antiga eruga es converteix en una papallona alada que surt de la crisàl·lida un cop ja esta formada.
  • METAMORFOSI: Aquest creixement discontinu o per etapes s’anomena metamorfosi i és comú en insectes i alguns amfibis com les granotes. Altres animals com els humans, creixem sense fer la metamorfosi, és a dir, de forma contínua.

71GwXOkHv4L


PROPOSTES PER A L’AULA:

INFANTIL: l’erugueta goluda és un conte molt utilitzat en aquesta etapa, donc les imatges fan que sigui adient per pre-lectors. A més, sovint s’edita en format de tapes de cartró:

  • D’on surt la eruga? tots els animals surten d’un ou? És interessant adonar-se que no tots els animals neixen de la mateixa manera. Podríem fer una enumeració d’animals ovípars i animals vivípars per evidenciar-ho.
  • Com és que menja tant l’eruga? És una idea important en aquesta història el fet que cal alimentar-se bé per crèixer, i, donat la varietat d’aliments que es mostren al llibre, seria bó iniciar arrel de les imatges preguntes sobre què creuen que és bo menjar per crèixer: fruita, dolços, llaminadures…?
  • Aquesta és és una proposta fantàstica per iniciar, o per tancar una activitat de criança d’ erugues de seda (que no cucs!) a l’aula, una proposta molt enriquidora i amb molt de suc que pot anar més enllà d’una simple obervació.

book-hungry-caterpillar

PRIMÀRIA: aquesta història podria treballar-se al cicle inicial de primària, incidint en aspectes més complexes:

  • L’eruga i la papallona són el mateix animal? qué li passa dins el capoll? Serà bó pensar què creuen que passa dins el capoll perquè una eruga es transformi en una papallona, que res és qüestió de màgia!
  • Coneixeu atres animals que creixen a través de grans canvis? podriem posar l’exemple d’altres insectes i d’amfibis, que també creixen gràcies a la metamorfosi, inclús es podrien anar a buscar mudes d’insectes que podem trobar al camp, i com no també erugues, papallones, capolls, capgrossos, etc.
  • D’on surt l’ou? per tancar, es pot enllaçar l’ou de l’inici de la història amb la papallona del final, per veure que la vida és un cicle de desenvolupament i de reproducció, i que és la papallona adulta la que posa els ous d’on surt l’eruga.oruga

TROBA EL CONTE A:

Editorial Kókinos:  L’erugueta goluda (2007), Eric Carle.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.