L’aigua té pensaments estranys, idees que flueixen en cercles, rínxols d’escuma i somnis de mirall
Una dolçor d’història contada a dues veus; una per a infants i una per a adults; una s’enlaira en pensaments profunds, l’altra ens arriba ben directa.
Aquest àlbum destil·la poesia a cada línia, és un llibre replet d’emocions i de reflexions entorn els canvis i la nostra actitud cap a ells. Serà una gota per sempre una gota? Serà un arbre per sempre així?
Aquest conte, editat amb cura per poder ser una adequada eina per treballar l’educació emocional, ha estat escrit per Mario Satz i il·lustrat per Albet Arrayás, una combinació perfecta on deixar-se emportar. Inclou, al final, exercicis per aprofitar al màxim les possibilitats del conte.
És també aquest àlbum un bona manera de qüestionar-nos la continuïtat i els canvis en els cicles naturals, especialment els de l’aigua.
CONCEPTES CIENTÍFICS que es poden treballar en aquest conte:
- GOTA: una gota és una petita quantitat d’aigua que, degut a la tensió superficial té una forma arredonida.
- CICLE DE L’AIGUA:l’aigua de la Terra es pot trobar en forma de líquid, sòlid (gel) o gas (vapor). Qua l’aigua canvia d’una forma a una altra diem que es dona un canvi d’estat, generalment a causa d’un augment o una disminució de la temperatura, tot i que també influencia la pressió. El cicle de l’aigua és el resultat del camí que l’aigua del planeta fa a causa dels canvis d’estat i els moviments generats per la força de a gravetat terrestre: l’aigua líquida s’evapora i ascendeix fins concentrar-se en núvols. Quan existeix una certa quantitat d’aigua, aquesta es condensa en forma de gotes i plou. L’aigua precipitada, s’escola per la superfície i baixa a través del sòl o en forma de rius, fins tornar de nou als mars i oceans, i d’aquesta manera es completa un cicle que es repeteix contínuament. El cicle, però pot estudiar-se a detall, incorporant altres factors com l’acumulació d’aigua en aqüífers, l’evapotranspiració dels éssers vius, etc.
- CIRERER: és un arbre que genera cireres(fruits que contenen la llavor) a partir d’unes flors rosades que apareixen a la primavera, abans que les fulles.
- RESINA: és una sustpancia orgànica que produeixen els arbres composta en un baix percentatge per aigua.
- CANVIS: els canvis són continus en el cicle de la vida d’un ésser viu: des del naixement fins a la mort se succeeixen una sèrie d’estats progressius. Nosaltres, com a humans en som conscients i a vegades no entenem o no volem acceptar-los. Aço és una qüestió que el llibre posa en evidència a través del personatge de la gota. Tot i això, la majoria de canvis que apareixen es donen de manera natural, degut a canvis de diversos factors (època de l’any, temperatura….) l’arbre i la gota canvien.
PROPOSTES PER A L’AULA:
INFANTIL: una bona lectura acompanyada por fer aquesta lectura un moment deliciós per llegir, gaudir i reflexionar amb les infants, tot i que pels més petits pot ser una mica aviat:
- Per què la gota no vol canviar? És bo interpretar el llibre un cop llegit per posar en ordre les idees. Què és el que no vol que passe?
- Podrà la gota ser igual per sempre? I l’albre? Quins són els canvis que pateixen? A l’àlbum s’expliquen alguns canvis, o bé s’observen a les il·lustracions. en la pèrdua de flors i fulles, en l’aparença de la gota… Seria bó caminar cap a la idea que els canvis no són voluntaris sinó que es donen de manera natural, i per tant, són inevitables.
- Què li aconsellarieu a la gota perquè no estés trista? Quina solució té aquest conflicte? hi ha alguna manera de que la gota sigui gota per sempre?
- De quina manera es resol el problema de la gota?
PRIMÀRIA: més adequat per a aquesta edat, per la complexitat dels conceptes:
- Què ha estat la gota abans de ser gota? A l’album s’explica que abans ha estat cel i núvol. Poden explicar-ho això els infants? Com? Aquest és el procés del cicle de l’aigua, fàcilment representable amb aigua en ebullició o vapor que es condensa sobre una superfície freda.
- Què li passa a l’albre? Roman sempre igual o pateix canvis? Tot i que a la història sembla que l’arbre roman estàtic, petites pistes ens donen a entendre que no és així, quines? Aquestes repostes podrien alimentar-se d’observacions dels arbres al llarg de l’any per evidenciar els canvis: sortida de fulles, flors i fruits, en un cirerer o en altres arbres fruiters similars (atmetlers per exemple).
- Podriem inventar un origen de l’arbre del conte? Sempre han estat així o en un passat han estat diferent? Aquí podríem parlar de la germinació i de les llavors com a orígen dels arbres.
- Creieu que els éssers vius podrien restar igual per sempre? Seria bo entendre per què es donen els canvis, que són involuntaris i fruit d’un cicle que per desenvolupar la funció de reproducció per tal de perpetuar l’espècie. La maduració i envelliment dels éssers és quelcom imparable i evident a escala humana.
TROBA EL CONTE A:
- Babulinka Books (2014) : Col·lecció compartim emocions.
AMPLIA LA INFORMACIÓ:
Podem dur a terme una reproducció senzilla del cicle de l’aigua, com la que ens mostra Experciencia aquí, amb una simple bossa i aigua coloretjada.
També podem reproduir el cicle de l’aigua, incorporant plantes i terra dins una ampolla, una altra proposta t d’Experciencia.
Altres contes i recursos relacionats amb el cicle de l’aigua :
I dels éssers vius
Retroenllaç: Glú, el viatge d’una goteta d’aigua (Xavi Basté i Nona Umbert) | CONTES I CIÈNCIA