Quan la Glú va obrir els ulls per primer cop no s’hi veia més enllà de seu menut nasset, com si estigués dins un cotonet de sucre… la Glú va néixer dins d’un núvol.
La descoberta d’aquest conte va ser una casualitat meravellosa que em va permetre conèixer la Nona i el Xavi, una parella d’artistes que conformen Fest’ho com vulguis, una companyia de teatre per a la petita infància que fa coses precioses. Pense que va ser a través d’algun dels seus espectacles amb llums i colors, que els vaig trobar per les xarxes. Al poc temps van treure un Verkami per poder editar aquest conte tan bonic que presente ací: Glú, el viatge d’una goteta d’aigua, en el que evidentment, vaig participar gustosa!
Com el títol indica, és aquesta una història on descobrir el recorregut de l’aigua en el seu cicle; el viatge de la Glú des que neix a un núvol i els camins que recorre per complir el somni deconvertir-se en una goteta de colors. En aquest viatge es trobarà amb altres formes d’aigua i interaccionarà amb altres personatges que ens ajuden a entendre el procés de la germinació, els efectes de la contaminació o la formació de l’Arc de Sant Martí per exemple.
És com veieu, un conte, apart de tendre i emocionant, un recurs molt complet si voleu treballar l’aigua i d’altres conceptes relacionats!
CONCEPTES CIENTÍFICS que es poden treballar en aquest conte:
- AIGUA: aquest compost elemental, és abundant a la Terra, cosa important si es té en compte que l’aigua és essencial per a la vida. ” Les gotes d’aigua som per tot arreu” diu el conte, i així es mostra: a rius subterranis, pous, als núvols, a la mar, en forma de neu inclús a les llàgrimes!
- CICLE DE L’AIGUA: aquest gran concepte engloba els moviments de l’aigua i els canvis que pateix degut a la calor generada pels rajos solars i la força de la gravetat. El camí que recorre l’aigua també depén l’estat en que es troba acada passa. Com ja sabeu, l’aigua líquida s’acumula a la mar fins que s’evapora degut a l’energia dels rajos solars i passsa a un estat gassós. Aquest vapor d’aigua calent ascén i es concentra en núvols. Quan la quantitat d’aigua és molt gran o canvien les condicions, l’aigua percipita en forma de gotes (pluja, vaja). Si la temperatura és molt baixa ho fa en forma de neu. L’aigua que cau sobre la superfície s’escola entre les roques o percola sobre el terra a través de rius o torrents ocupant llocs cada vegada més baixos fins que molt possiblement torne a la mar per continuar aquest cicle sense fi.
- CANVIS D’ESTAT: l’aigua, com molts altres substàncies o mescles, canvia el seu estat o fase en funció de la temperatura i la pressió a la que es troba (encara que els canvis de pressió són difícils de percebre al nostre dia a dia). Al conte es mostren els tres estats de l’aigua i aquesta relació de canvi amb la temperatura.
- ARC DE SANT MARTÍ: aquest fenòmen singular es pot observar quan ix el sol mentre plou o just en acabar de ploure. Açò és possible quan els rajos de llum travessen les gotetes d’aigua que hi ha a l’atmosfera i sofreixen un fenòmen que s’anomena refracció. La refracció consisteix en que el raig de llum es desvia en passar per una gota i adopta una trajectòria de ventall deixant veure tots els colors que la componen, o siga, els colors de l’Arc de Sant Martí!
PROPOSTES PER A L’AULA:
INFANTIL: aquest és un conte llarg, però que amb la deguda perícia, com la dels seus creadors, pot ser una delícia:
- Quin viatge fa la Glú? On vol arrribar? és important fer un recordatori de les etapes d’aquest llarg viatge i veure si recorden per on ha passat l’aigua i si connecten aquests episodis. La idea és que la Glú va coneixent el món que la envolta i li mou el desig de convertir-se en una gota de colors.
- La Glú sempre es manté igual en el seu viatge? Arran l’anterior recordatori podem posar èmfasi en les formes de la Glú; gota, aigua d’una font, aigua de la mar, floc de neu…
- Com és que la Glú adopta formes diferents? Seria interessant sobretot relacionar la temperatura amb l’estat en que es troba la Glú, sòlida, líquida i gas.
PRIMÀRIA: amb l’acompanyament adequat a través d’aquesta història ens podem endinsar en el concepte del cicle de l’aigua, de la refracció de la llum, de la germinació, de la composició de les llàgrimes o de la transformació de la matèria!
- Es poden proposar les mateixes preguntes anteriors i buscar una mica d’aprofundiment en les explicacions. La Glú fa un viatge lineal i cada canvi té la seua explicació: puja o baixa la temperatura, algú agafa aigua del pou, surt el Sol, etc.
- Com ajuda la llavor al roure? En una de les planes la Glú permet que una llavor de roure germine. Ací podem endinsar-nos en la relació entre l’aigua i les plantes. Algunes activitats sobre germinació de llegums poden relacionar-se amb aquestes idees.
- Com és que la Glú aconsegueix ser una gota de colors? Aquesta part final posa en relació la llum i l’aigua en la formació d’un Arc de Sant martí, per això la Glú diu que es torna de colors. Podem aprofundir en aquest concepte a través d’experimentacions amb focus de llum aigua i un mirall, amb focus de llum i CDs o buscar els petits Arcs de Sant martí que a vegades es formen en els cantons de les vidreres, portes, etc.
A Recerca en Acció podreu trobar una experimentació per fer un Arc de Sant Martí.
- Per què hi ha monstres a la mar? En aquesta part de la història es pot tractar el tema de la contaminació per plàstics o vessaments de petroli, tal i com s’explica al conte.
ALTRES ACTIVITATS:
El cicle de l’aigua: no hi ha millor manera que experimentar i reproduir el cicle de l’aigua per entendre com funciona i per què. Amb una simple olla amb aigua al foc podrem veure els 2 processos principals: evaporació i condensació .
Altres propostes ens permeten una reproducció més senzilla, com la que ens mostra Experciencia aquí, amb una simple bossa i aigua coloretjada.
També podem reproduir el cicle de l’aigua, incorporant plantes i terra dins una ampolla, una altra proposta t d’Experciencia.
TROBA EL CONTE A:
– El Cep i la Nansa Edicions: Glú, el viatge d’una gteta d’aigua (2015). Nona Umbert i Xavi Basté
AMPLIA LA INFORMACIÓ:
– Cesire CDEC: Què hauríem de conèixer els mestres sobre l’aigua?
– Earth Learning Idea: el cicle de l’aigua en miniatura.
ALTRES CONTES RELACIONATS:
Bones, seria possible obtenir el llibre amb PDF per crear una activitat durant el confinament per als meus alumes?
yalcolet@xtec.cat
Gràcies
Hola Yolanda. Aquest conte està publicat al Cep i la Nansa, el llibre el podràs trobar al seua pàgina . Si vols algun altre recurs et recomane que contactes amb la companyia FEst’ho com vuguis (hi ha l’enllaç al principi de la entrada, hi són a Facebook i diria que també a Instagram. També pots intentar contactar amb Nona Umbert (l’autora) per plantejar-li les teues preguntes. Salut!
Mil gracias por este blog. He llegado a él a través de VaDeCuentos y la verdad, me parece un trabajo buenísimo el que has hecho.
Nos facilita mucho empezar a utilizar los cuentos como herramienta de aprendizaje en el aula, a partir de algunos de los cuentos que aquí nos propones.
Me alegro de que te pueda ser útil, no dudo que será una buena idea probarlo .)