¿Mau iz io? (Carson Ellis)

Coneixeu algun llibre escrit en una llengua inventada?

Este n’és un: ¿Mau iz io?

9788415208884

Llegir este conte de Carson Ellis és una aventura que mereix ser rellegida per intentar desxifrar el missatge amagat; un homenatge a la il·lustració infantil que demostra que la comunicació entre text i imatge va més enllà que una simple companyonia i arriba a una simbiosi extraordinària.

Este llibre ens situa en una xicoteta comunitat a la natura, on existeixen bitxos i criatures diverses que veuen la seua vida trastocada per l’aparició d’una nova planta.

978-84-15208-88-4_MAU_IZ_IO-03

Carson Ellis aconsegueix omplir de detalls grans i·lustracions a doble pàgina que ens fan viatjar a través del temps, i percebre, no sense afinar la vista, els seus canvis amb el pas de cada plana.

Una proposta diferent, un llibre que no té límits, i a més, una proposta literària que ens ajuda a percebre i entendre els canvis a la natura a través del temps.


CONCEPTES CIENTÍFICS que es poden treballar en aquest conte:

  • ESTACIONS: les estacions són diferents èpoques de l’any caracteritzades per la variació dels rajos del Sol que arriben amb major o menor inclinació a la superfície de la Terra. Això fa que faci més o menys fred, i hi podem observar tota una sèrie de canvis en el paisatge i en el comportament dels éssers vius que s’hi adapten. En el conte es veu el pas de les estacions des de la primavera, a  l’estiu, tardor, hivern i de nou primavera que fa renàixer brots a les últimes planes.

978-84-15208-88-4_MAU_IZ_IO-01

  • ANIMALS: formigues, marietes i arnes són alguns dels múltiples insectes que apareixen al llibre. També apareixen centpeus, aranyes o baboses, que il·lustren la varietat de formes de vida que poden trobar-se en un xicotet espai natural.
  • CICLE DE LA VIDA: Sense dubte el ritme de la història el marca el creixement de la planta, els canvis que sofreix al llarg de l’any i en relació amb altres animals. També d’alguns animals, com les arnes, se’n pot veure el seu cicle de vida (el pas per algunes de les diverses formes que adopta en el seu creixement per etapes).

PROPOSTES PER A L’AULA:

INFANTIL: aquest llibre és vàlid per a totes les edats, filant més o menys prim es poden percebre les diverses històries i idees que amaga:

  • Què canvia? Cada pàgina és una nova situació; és fantàstic observar el múltiples canvis que es donen al paisatge, en la planta, el bolet, o una branca.

  • Quina estació és? Cal fer ben evident que a través del conte les estacions passen i també ho farà el clima i ho fan els personatges i el paisatge. És bo adonar-se de quina estació és en cada pas i que la darrera és igual que la primera, la primavera.

Què fan els animalons? Gairebé cada personatge respon diferent al pas del temps i el creixement de la xicoteta planta. mau (1)

PRIMÀRIA: en edats més avançades es pot indagar una mica més en els canvis que es perceben:

  • Què diuen els personatges? Esta és la proposta més engrescadora: intentar desxifrar el text amagat de la història. Pot ser complex descobrir exactament què diu cada frase, tot i que qualsevol de les interpretacions podria arribar a ser vàlida, però… què vol dir ¿Mau iz io? (cal tenir en compte que la traducció és en “castellà”, en anglès es titula Du iz tak? per tant, existeix un paral·lelisme amb el llenguatge).
  • Per què els personatges es comporten diferent a cada estació? És bo observar la major activitat a les estacions càlides, i la hibernació o estat latent en les fredes. Podem observar la mort de la planta, el capoll de l’arna o, d’una manera més il·lustrada, el canvi en la vestimenta dels personatges en cada cas.
  • Anem a veure-ho! Per què no eixir, al pati, jardí, al camp, a observar insectes, a buscar brots de plantes, o situacions similars a les que planteja el conte? Pot ser un repte diferenciar i identificar les diferents espècies que el conte planteja.

DUIZTAK_36-37_HI_US_preview


TROBA EL CONTE A:


Podràs trobar entrades similars ací:


 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.